Obserwatorzy

niedziela, 3 grudnia 2017

BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Kto z nas nie lubi zapachu świeżych bułeczek z rana ? A kiedy jeszcze zawierają w sobie zioła prowansalskie i suszone pomidory to zapach jest wręcz obłędny. Dobrze,że jestem rannym ptaszkiem bo dzięki temu mogę przygotować coś dobrego dla mojej rodzinki. Co najważniejsze - bułeczki takie nie zawierają żadnych konserwantów ani ulepszaczy a w dobie dzisiejszych czasów i magii marketingu chyba zgodzimy się, że ma to ogromne znaczenie <3

Składniki na zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany (18%)

Drożdże pokruszyć do miski a następnie utrzeć je z lekko podgrzaną śmietaną (ciepłą, ale nie gorącą), cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn wyrósł.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 płaska łyżeczka soli
5 suszonych pomidorów na słońcu (zdjęcie na dole)
1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 szklanka ciepłej wody


Dodatkowo:
1/3 szklanki mleka
Szczypta ziół prowansalskich

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać drobno posiekane suszone pomidory, zioła prowansalskie, olej, wyrośnięty zaczyn i na samym końcu wlać szklankę ciepłej wody. Ciasto zagnieść tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli nadal będzie się kleić to podsypać mąką i dalej ugniatać. Z wyrobione ciasta uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (wstawiłam miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na około 20 minut). 


Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko, by pozbyć się powietrza. Rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm, i wykrawać  kółka. Gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (czyli u mnie do piekarnika na 10-15 minut).

Podrośnięte posmarować ciepłym mlekiem i posypać wierzch bułeczek ziołami prowansalskimi.


Piec przez 20 minut w 180 stopniach

Smacznego !



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz