Obserwatorzy

środa, 21 czerwca 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE



Dzisiaj coś bardziej wytrawnego ale myślę, że mi wybaczycie. Uwielbiam wszelkie placki, pierogi itp. Mogłabym to jeść codziennie. Przepis pochodzi z książki Lidla i śmiało mogę go polecić :)

Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule szalotki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Odrobina soli, pieprz mielony
Olej kokosowy

Dodatkowo:
250 ml śmietany kwaśnej 18%
Pęczek koperku

Ziemniaki obrać i opłukać pod wodą. Następnie zetrzeć je na tarce (grube oczka).
Posiekać cebulę w drobną kostkę i wraz z jajkami oraz mąką przełożyć do startych ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnie dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Łyżką nakładamy na patelnie małe porcje masy ze starych ziemniaków. Placuszki powinny być grubości ok. 0.5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.

Po usmażeniu placuszki dokładnie odsączamy kładąc je na ręczniki papierowym.

Podajemy ze śmietaną oraz koperkiem.
Smacznego !


                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz