Obserwatorzy

wtorek, 21 lipca 2015

KLUSKI ŚLĄSKIE


Jestem wielbicielką wszelkich klusek, pierogów czy pyz...Dzisiaj polecam Wam KLUSKI ŚLĄSKIE... Są pyszne, szybkie do zrobienia i tanie...Kolejny atut to są bezglutenowe !!!

Składniki:
  •  1 kg ziemniaków  ( nie młodych)
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowane, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i zagnieść do uzyskania jednolitej masy.

Masę rozwałkować, a następnie formować kulki. Gotowe delikatnie spłaszczyć i palcem bądź innym przedmiotem zrobić małe wgłębienie w środku kluski.

Tak przygotowane kluski wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody.
Po wypłynięciu klusek na powierzchnię odczekać dosłownie 30 sekund i wyciągnąć je na talerz.

Polecam przygotować do kluseczek gulasz ale można też je podać z boczkiem czy innym sosem :) 

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz