Obserwatorzy

czwartek, 11 lipca 2013

SEROWE OPONKI


Proste, szybkie i dzięki wódce mało tłuste. Robiłam je pierwszy raz i stwierdzam, że tego przepisu nie da się zepsuć :D Najbardziej zachwycony był mój mąż, który się w nich dosłownie zakochał. Bardzo polecam !!!

Składniki:
● 500 g mąki pszennej
● 500 g zmielonego twarogu (na sernik z wiaderka)
● 1 jajko
● 2 żółtka
● 2 łyżki gęstej śmietany
● 1 łyżka margaryny ( u mnie KASIA)
● 4 łyżki cukru
● 1 łyżeczka sody
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 łyżki wódki

Dodatkowo:
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodawać resztę składników. Ciasto wyrabiamy rękami, następnie wyłożyć gotowe ciasto na blat podsypany mąką.
Rozładować ciasto na grubość 2 cm i wycinać krążki.
Na rozgrzany olej wrzucać oponki. Trzymać się zarumienią z każdej strony. Układać na papierowych ręcznikach aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
Ostudzone opoki posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz