Obserwatorzy

wtorek, 2 lipca 2013

CIASTO MARCHEWKOWE



Ciasto pyszne, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis porwałam kiedyś mojej kuzynce i od tego momentu jest numerem jeden w naszej rodzinie. Ciasto jest bardzo wilgotne i choć wyglądem nie zachwyca to smak ma obłędny :D

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże marchewki
Cukier utrzyj na gładką masę razem z jajkami. Następnie dodaj powoli olej.
Gdy nam się wszystko połączy dodajemy stopniowo mąkę. Kolejno wsypujemy cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Teraz należy zetrzeć marchewkę na najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy ją do gotowej masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.  Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita.
Całość przelewamy do formy o średnicy 24/28 cm

Wkładamy do nagrzanego piernika i pieczemy w 180 stopniach  przez 30-40 minut do suchego patyczka.

Polewa:
  •   2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy mleko i chwile mieszamy na mniejszym ogniu.

Gotową polewę nakładamy na upieczone, ostudzone ciasto.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz