Dawno się przymierzałam do zrobienia tego ciasta. Jest ono naprawdę wyjątkowe w swoim wyglądzie. Idealne połączenie składników i kolorów mówi tylko "zjedz mnie" ! Idealne na wielkanocny bądź po prostu wiosenny stół.
Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g świeżego szpinaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Umyty szpinak zblendować w miseczce. Mąkę dokładnie przesiać
z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą pianę, następnie powoli
wlać olej dokładnie przy tym miksując. Dodać zmielony szpinak oraz aromat, a
następnie ponownie wymieszać.
Mąkę wsypać partiami do masy i na nie dużych obrotach
miksować do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej
papierem do pieczenia (tylko dno), a następnie wstać do piekarnika i piec przez
60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawiać do całkowitego
wystudzenia.
Po tym czasie dokładnie odciąć 1/3 ciasta. Górną część
należy w rękach skruszyć do osobnej miseczki.
Składniki na poncz:
¼ zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dolną część ciasta nasączyć ponczem.
Składniki na krem:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
250 g mascarpone
1 galaretka cytrynowa
200 g truskawek
Galaretkę zrobić zgodnie z opisem na opakowaniu i zostawić
do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać kolejno cukier puder,
mascarpone, tężejącą galaretkę i dalej delikatnie miksować do połączenia
składników.
Do szklanki wlać ¼ wrzątku i wsypać 2 łyki żelatyny. Po
wystygnięciu przelać do masy.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Między czasie kroimy drobno truskawki i dodajemy do masy.
Tak przygotowaną, kładziemy na spód ciasta i wyrównujemy.
Wierzch ciasta sypiamy wcześniej skruszoną górną jego częścią.
Dodatkowo:
Granat
Wydrążyć pestki granatu a następnie posypać nimi wierzch
ciasta.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz