Obserwatorzy

poniedziałek, 2 kwietnia 2018

BABKA Z ZAJĄCZKIEM



Uwielbiam kombinować, kiedy przygotowuję ciasta. Efekt musi być zachwycający. Święta to szczególny czas, kiedy chce się dzielić moimi umiejętnościami z innymi. Tym razem chciałam pokombinować z babką i myślę, że efekt był znakomity. Babka nie dosyć, że smaczna to jeszcze pięknie się prezentowała na wielkanocnym stole.

Składniki na babkę kakaową:
200 g masła
170 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy korzennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Za nim zaczniemy robić ciasta, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !

Masło zmiksować na gładką masę, dodać cukier i dalej miksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać cukier waniliowy i dalej ubijać. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Na sam koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (długość foremki – 25 cm), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.  
Po wystygnięciu kroimy babkę na kawałki (zdjęcie). Do każdego kawałka przykładamy foremkę i wykrawamy „zajączka”.


Składniki na babkę cytrynową:
200 g masła
170 g drobnego cukru
270 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
4 jajka
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonie jest takie samo, co w przypadku babki kakaowej (tutaj zamiast przyprawy korzennej i kakao dać sok z cytryny).
Do foremki na dno nałożyć odrobinę ciasta cytrynowego i wyrównać. Następnie ułożyć równo wycięte zajączki wzdłuż keksówki. Uzupełnić formę pozostałą masą cytrynową.

Włożyć do piekarnika i piec w temp. 170 stopni przez 30-40 minut.

Po upieczeniu udekorować lukrem.

Smacznego J













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz