Uwielbiam kombinować, kiedy przygotowuję ciasta. Efekt musi być zachwycający. Święta to szczególny czas, kiedy chce się dzielić moimi umiejętnościami z innymi. Tym razem chciałam pokombinować z babką i myślę, że efekt był znakomity. Babka nie dosyć, że smaczna to jeszcze pięknie się prezentowała na wielkanocnym stole.
Składniki na babkę kakaową:
200 g masła
170 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy korzennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Za nim zaczniemy robić ciasta, należy pamiętać, że wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
Masło zmiksować na gładką masę, dodać cukier i dalej
miksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać cukier waniliowy
i dalej ubijać. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Na sam koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę
korzenną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia (długość foremki – 25 cm), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroimy babkę na kawałki (zdjęcie). Do każdego
kawałka przykładamy foremkę i wykrawamy „zajączka”.
Składniki na babkę cytrynową:
200 g masła
170 g drobnego cukru
270 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
4 jajka
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonie jest takie samo, co w przypadku babki kakaowej
(tutaj zamiast przyprawy korzennej i kakao dać sok z cytryny).
Do foremki na dno nałożyć odrobinę ciasta cytrynowego i
wyrównać. Następnie ułożyć równo wycięte zajączki wzdłuż keksówki. Uzupełnić
formę pozostałą masą cytrynową.
Włożyć do piekarnika i piec w temp. 170 stopni przez 30-40
minut.
Po upieczeniu udekorować lukrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz