Wielkimi krokami zbliża się do nas złocista jesień. Jest to
czas, w którym królują m.in. śliwki. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do
wypieków. Dzisiaj proponuję przepyszny serniczek. Delikatny w smaku, nie za słodki a śliwki
dodają mu delikatnej kwaskowości. Naprawdę bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
125 g margaryny Kasia
1 żółtko
100 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
Przygotować okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm,
wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
W misce delikatnie zagnieść mąkę, proszek, cukier, żółtko,
śmietanę i margarynę. Delikatnie rozkruszyć ciasto w palcach (jak na
kruszonkę).
¾ ciasta wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy i
delikatnie uklepać dno, aby było równe. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Resztę ciasta włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
700 g twarogu z wiaderka
100 g margaryny Kasia
200 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g śliwek
Margarynę utrzeć z cukrami. Dodać stopniowo jajka, twaróg i
mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Umyte śliwki (przekrojone na pół) ułożyć skórką do dołu na
przygotowanej masie. Następnie wyjąć pozostałą część ciasta z lodówki i w
formie kruszonki wysypać na wierzch masy ze śliwkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po tym
czasie zmniejszyć temperaturę do 70 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Ważne !!! Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach
piekarnika, żeby nie opadł J
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz