Obserwatorzy

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI



Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony „Kuchnia we dwoje”. Nie byłabym sobą, gdybym oczywiście nie pozmieniało trochę proporcji według własnego podniebienia :) Idealne na upalne lato i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bardzo długo pozostaje wilgotne i ma naprawdę niesamowity smak.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklaki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jogurt 300 g
4 jajka
¾ szklanki oleju
400 g borówek

W osobnej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek, cukier. W drugiej misce z kolei wymieszać mokre składniki czyli jajka, jogurt i olej.
Następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć razem.
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 20×30 cm. Na wierzch ciasta wysypać borówki (można delikatnie je przydusić).
Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.


Smacznego !


2 komentarze:

  1. Spód nie wyszedł trochę zakalcowaty czy to zamierzone działanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyglada być może na zdjęciu ale nie było zakalca ☺️

      Usuń