Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony „Kuchnia we
dwoje”. Nie byłabym sobą, gdybym oczywiście nie pozmieniało trochę proporcji
według własnego podniebienia :) Idealne na upalne lato i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto bardzo długo pozostaje wilgotne i ma naprawdę niesamowity smak.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklaki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jogurt 300 g
4 jajka
¾ szklanki oleju
400 g borówek
W osobnej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek,
cukier. W drugiej misce z kolei wymieszać mokre składniki czyli jajka, jogurt i
olej.
Następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć razem.
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 20×30 cm. Na
wierzch ciasta wysypać borówki (można delikatnie je przydusić).
Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego !
Spód nie wyszedł trochę zakalcowaty czy to zamierzone działanie?
OdpowiedzUsuńTak wyglada być może na zdjęciu ale nie było zakalca ☺️
Usuń