Obserwatorzy

czwartek, 12 października 2017

CHLEBEK ZIOŁOWY


Najlepszy przepis na chlebek ziołowy,  jaki jadłam. Od czasu do czasu robię go moim chłopcom na kolację i dosłownie biją się o ostatni kawałek. Zapach w kuchni po wyciągnięciu go z piekarnika wprost nieziemski.  

Składniki na ciasto:
300 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej
40 g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
40 ml oleju

Drożdże rozkruszyć w misce i wlać wodę oraz dokładnie pomieszać. Następnie dodać sól, cukier, olej i na końcu mąkę. Wyrobić ręką do połączenia wszystkich składników. Kilka razy uderzyć piąstką w ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut ( w ciepłym miejscu).

Składniki na masło ziołowe:
5 gałązek bazylii
5 gałązek pietruszki
1 ząbek czosnku (duży)
60-80 g cebuli
120 g masła
1 łyżeczka soli

Gałązki, cebulę i czosnek  dokładnie zblenderować. Dodać masło, sól i dalej blenderować do połączenia wszystkich składników.

Ciasto rozwałkować na blacie (grubość ok. 0,5 cm).

Posmarować ciasto masłem ziołowym. Pociąć wzdłuż na paski i każdy pasek zwijać w harmonijkę. Kolejno układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 - 40  minut.

Chlebek je się poprzez odrywanie go od reszty.

Smacznego :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz