Obserwatorzy

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

TORT PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI




Zdecydowanie jest to mój ulubiony przepis ! Generalnie uwielbiam piec ale łasuchem nie jestem...jednak ten tort pobija wszystko :) wbrew pozorom nie jest bardzo słodki,a to za sprawą przepysznych owoców, których jestem wielką fanką :) Oczywiście, jak zawsze podkreślę, że tort jest bezglutenowy. Czego chcieć więcej ?

Składniki na blaty bezowy:

  • 12 białek
  • 600 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Na blachach piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą okrągłej formy narysować okręgi ( na każdym blaszce - u mnie 27 cm).
W misce ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodać drobny cukier, cały czas mieszając. Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny.
Ubitą pianę podzielić na dwie części i każdy rozsmarować na wcześniej przygotowanych okręgach. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec ok. 90 minut.

Składniki na masę:
  • 400 ml kremówki
  • 400 g mascarpone
  • około 250 g truskawek
  • 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • truskawki
  • borówki
  • maliny
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 ml kremówki
Ubić kremówkę na sam koniec dodając cukier puder, a następnie dodać mascarpone i dokładnie połączyć składniki. 
Truskawki pokroić w grubszą kostkę i dodać do kremu. 

Na jeden z blatów bezowych nałożyć masę i nałożyć na niego drugi blat.
Górę tortu udekorować owocami.
Na sam koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną.
Gotową polać zygzakiem tort.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3 h, choć najlepiej na całą noc.

Smacznego ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz