Obserwatorzy

niedziela, 22 lutego 2015

BEZY


Ostatnio moje chłopaki zażyczyli sobie chruściki, więc zostało mi sporo białka. Postanowiłam więc zrobić im bezy. Szybkie a jakie smaczne. Jednak jak wszyscy wiemy bezy są bardzo słodkie, więc trzeba liczyć z małymi kaloriami ^^

Składniki:
  • 8 białek
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę, na samym końcu dodając szczyptę soli. Następnie dodać sok z cytryny. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i dalej miksować. 
Gotowy krem na bezy przełożyć do rękawa cukierniczego ( z grubą końcówką) i na blacie z piekarnika zrobić zawijane kleksy.

Piec w temp. 140 stopni przez 35 minut.

UWAGA !
Dla urozmaicenia można dodać barwnika spożywczego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz