Obserwatorzy

czwartek, 17 lipca 2014

TARTA Z JABŁKAMI


Kolejny pomysł na wykorzystanie jabłek w połączeniu z cynamonem. Jestem miłośniczką wszelkich ciast z jabłkami a ten uważam za fantastyczny. świetnie pasuje do kawy i na spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 6 łyżek cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do wysmarowania formy

Formę do tarty wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto francuskie. Ciasto docisnąć do dna i brzegów, oderwać niepotrzebne kawałki i  ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić wzdłuż na plasterki.
Połowę śmietanki zagotować w rondelku z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałej śmietance rozpuścić budyń. Śmietankę z budyniem wlać do gotującej się śmietanki z cukrami i gotować, cały czas mieszając aż do zgęstnienia budyniu.
Budyń (może być lekko ciepły) wyłożyć na ciasto francuskie, wyrównać. Na budyniu ułożyć jabłka tak aby plasterki zachodziły na siebie. Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem (pozostałe 2 łyżki) a następnie cynamonem.
Piec około 35 minut w temp. 180 stopni. 
Po wyciągnięciu schłodzić przez 2 h w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz