Obserwatorzy

sobota, 28 września 2013

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI LEŚNYMI



Specjalny sernik na specjalne okazje jak np.  spotkanie z przyjaciółmi. Lekki i bardzo smacznyJ Gorąco polecam.

Składniki na spód:
·         120 g ciastek digestive lub zbożowych
·         50 g margaryny Kasia
·         1 łyżka cukru pudru
·         2 łyżeczki kakao

Ciasto pokruszyć Benderem. Masło roztopić w garnku i dodać do ciastek. Wsypać resztę składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem.
Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy sernikowej.

Składniki na masę sernikową:
·         500 g serka na serniki
·         150 g serka mascarpone
·         1 łyżeczka aromatu waniliowego
·         1 łyżka budyniu waniliowego
·         Pół szklanki cukru pudru
·         200 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
·         3 jajka

Dodatkowo:
·         Owoce leśne

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować.
Gotową masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
Na wierzch wsypać owoce leśne (mogą być mrożone).

Do rozgrzanego piekarnika na spód wsadzić naczynie żaroodporne z wodą.
Piec sernik na początku 15 minut w temp. 180 stopni, potem przez 40 minut w temp. 150 stopni.
Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin (najlepiej przez całą noc).

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz