Obserwatorzy

niedziela, 2 czerwca 2013

SERNIK POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Bardzo lekki i delikatny w smaku serniczek. Przepis wzięłam od Dorotki i uważam, że absolutnie nic w nim nie powinno się zmieniać bo proporcje są wprost idealnie dobrane. W domu mam miłośników serników więc zniknął on ze stołu błyskawicznie :)

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować, tylko do połączenia się składników (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Następnie gotową masę wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki od piekarnika i pozostawić tak na 10 minut a następnie wyjąć sernik.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut, aż pianka się zezłoci.

Smacznego :)

1 komentarz: