Ostatnio moje chłopaki zażyczyli sobie chruściki, więc zostało mi sporo białka. Postanowiłam więc zrobić im bezy. Szybkie a jakie smaczne. Jednak jak wszyscy wiemy bezy są bardzo słodkie, więc trzeba liczyć z małymi kaloriami ^^
Składniki:
- 8 białek
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę, na samym końcu dodając szczyptę soli. Następnie dodać sok z cytryny. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i dalej miksować.
Gotowy krem na bezy przełożyć do rękawa cukierniczego ( z grubą końcówką) i na blacie z piekarnika zrobić zawijane kleksy.
Piec w temp. 140 stopni przez 35 minut.
UWAGA !
Dla urozmaicenia można dodać barwnika spożywczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz