Obserwatorzy

wtorek, 7 listopada 2017

SZARLOTKA SYPANA


Po raz pierwszy jadłam to ciasta będąc na kawie u kuzynki Natalki. Niezła z niej kucharka, więc i ciasto było przepyszne. Postanowiłam porwać jej przepis i wykorzystać go w swojej kuchni. Nigdy nie jadłam lepszej szarlotki sypanej. Jako, że mamy jesień i liście już opadły to ta propozycja ciasta na jesienne wieczory przy ciepłej herbacie wydaje się wręcz idealna.

Składniki:
2 kg jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła

Jabłka obrać i wydrążyć gniazdka nasienne. Tak przygotowane jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodać do jabłek łyżkę cynamonu i wymieszać.

Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszać.

Formę do ciasta wysmarować odrobiną masła.

Suche składniki podzielić na trzy części a jabłka na dwie.

1/3 suchych składników wsypać do formy, dodać połowę jabłek, wsypać kolejną część suchych składników, dodać drugą połowę jabłek, dodać trzecią część składników suchych. Na koniec na wierzch ciasta zetrzeć na dużych oczkach zimne masło.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez 50 minut.


Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi J

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz