Obserwatorzy

poniedziałek, 13 listopada 2017

METAMORFOZA CIASTA MARCHEWKOWEGO


Wersje klasyczną ciasta marchewkowego większość zna, ale tym razem ciasto to przeszło metamorfozę, z której jestem zadowolona. Zainspirowałam się wpisem GOTUJ Z CUKIERECZKIEM, choć dokonałam delikatnych zmian w proporcjach. Kto jest fanem wersji klasycznej, ten na pewno nie raz sięgnie po jego ulepszoną wersję J

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże marchewki

Cukier utrzeć na gładką masę razem z jajkami. Następnie dodać powoli olej. Gdy nam się wszystko połączy stopniowo dodać mąkę. Kolejno wsypać cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Zetrzeć marchewkę na najmniejszych oczkach. Następnie dodać ją do gotowej masy i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.  Miksować tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto pieczemy na 2 blaty (24/28 cm). Połowę ciasta wylać na pierwszy blat i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Podobnie zrobić z drugim blatem.

Składniki na krem:
300 ml kremówki
200 g mascarpone
3 łyżki czubate cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mascarpone. Wszystko delikatnie zmiksować. Kremem przekładamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.

Miedzy czasie zrobić krem na górę.

Składniki na  górę:
2 szklanki (500 ml) soku KUBUŚ
1 budyń waniliowy
1 galaretka pomarańczowa

Do garnka wlać 1.5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałej połówce rozrobić budyń. Następnie wlać go do gotującego się soku, mieszać energicznie, żeby nie powstały grudki i gotować wg przepisu na opakowaniu. Masę zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy masa będzie letnia i przełożyć ją na górę ciasta. Całość odstawiamy do stężenia (najlepiej na całą noc).


Dodatkowe dekoracje wykonane zostały z masy cukrowej (był to mój pierwszy raz, więc proszę wybaczyć efektu J)

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz