Zostało już niewiele czasu do świąt. Jest to czas kiedy z
kuchni mogłabym nie wychodzić tylko na okrągło piec. W tym roku chce zrobić
mnóstwo różnych ciasteczek w różnych smakach. Dzisiaj proponuje Wam ciasteczka
razowe, których smak ubóstwiam i choć ciastka miały być na święta to niestety
rodzinka mi już je zjadła. Jutro kolejna partia :D
Składniki:
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
120 g cukru pudru
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
2 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnej
misce wymieszać mąkę z cynamonem. Następnie dodać jajka do już utartego masła i
miksować do połączenia składników. Wsypać mąkę z cynamonem i dalej miksować. Na
sam koniec dodać mleko i również zmiksować.
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez
godzinę. W między czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek
wyłożyć papierem do pieczenia . Przygotować miseczkę z niewielką ilością mąki razowej
do "maczania" stempla (lepiej będzie się odlepiać od niego ciasto).
Z przygotowanego wcześniej ciasta odrywać kawałki wielkości
orzecha włoskiego, formować kulki a następnie dociskać stempelkiem.
Ciastka piec przez około 15 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz