Obserwatorzy

sobota, 18 listopada 2017

ŚWIĄTECZNE CIASTKA RAZOWE


Zostało już niewiele czasu do świąt. Jest to czas kiedy z kuchni mogłabym nie wychodzić tylko na okrągło piec. W tym roku chce zrobić mnóstwo różnych ciasteczek w różnych smakach. Dzisiaj proponuje Wam ciasteczka razowe, których smak ubóstwiam i choć ciastka miały być na święta to niestety rodzinka mi już je zjadła. Jutro kolejna partia :D

Składniki:
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
120 g cukru pudru
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
2 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z cynamonem. Następnie dodać jajka do już utartego masła i miksować do połączenia składników. Wsypać mąkę z cynamonem i dalej miksować. Na sam koniec dodać mleko i również zmiksować.

Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez godzinę. W między czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia . Przygotować miseczkę z niewielką ilością mąki razowej do "maczania" stempla (lepiej będzie się odlepiać od niego ciasto).

Z przygotowanego wcześniej ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki a następnie dociskać stempelkiem.

Ciastka piec przez około 15 minut.


Smacznego J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz