Obserwatorzy

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM



Postanowiłam zrobić coś pysznego i akurat tego dnia spontanicznie zostaliśmy zaproszeni na sąsiedzkie ognisko. Serniczek doskonale nadawał się jako poczęstunek. Zdobył wiele komplementów a ja cieszyłam się, że smakowało :)

Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny Kasia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko (ugotowane)
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • szczypta soli
Przesiej mąkę, dodaj do niej zimne masło, cukier, szczyptę soli i przetarte żółtko. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej masy, następnie schłodź w lodówce przez godzinę.

Składniki na masę:

  • 750 g twarogu na sernik (Pilos najlepszy)
  • 6 jajek
  • 120 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 500 g brzoskwiń
Ser zmiksuj z margaryną, żółtkami, cukrem. Wszystko rób porcjami. Na koniec wymieszaj z kaszą manną. 
W osobnym naczyniu ubij białka i delikatnie wymieszaj je z przygotowaną masą serową.

Wykonanie:
Wcześniej przygotowane ciasto wyłóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą blachę o wymiarach 35×25 cm.  Posmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego. Następnie wyłóż na to masę serową. 
Brzoskwinie pokrój w plasterki i ułóż na masie.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 40 minut w temp. 180 stopni.

Po ostygnięciu można udekorować lukrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz