Pierwszy raz robiłam ciasto ze śliwami ale na pewno nie ostatni. Idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnej śliwki. Przepis jest bardzo prosty i nie drogi.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny Kasia
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- szczypta bułki tartej
- ok. 800 g śliwek (polskich)
Wszystkie składniki na ciasto, zagnieść. Następnie podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).
Włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie, większą część wyłożyć na blaszce o wymiarach 25/30 cm. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i po nakłuwać widelcem.
Wsadzić ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 12 minut.
Po upieczeniu, wyciągnąć i schłodzić spód do temperatury pokojowej.
W tym czasie wydrylować śliwki i ułożyć je na wcześniej przygotowanym spodzie.
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Na śliwki wyłożyć równomiernie bezę.
Z mniejszej części ciasta uformować tzw. "łaty" i rozłożyć je nierównomiernie na bezie.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30-35 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz