Kolejny pomysł na wykorzystanie jabłek w połączeniu z cynamonem. Jestem miłośniczką wszelkich ciast z jabłkami a ten uważam za fantastyczny. świetnie pasuje do kawy i na spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 jabłek
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 6 łyżek cukru
- mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło do wysmarowania formy
Formę do tarty wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto francuskie. Ciasto docisnąć do dna i brzegów, oderwać niepotrzebne kawałki i ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić wzdłuż na plasterki.
Połowę śmietanki zagotować w rondelku z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałej śmietance rozpuścić budyń. Śmietankę z budyniem wlać do gotującej się śmietanki z cukrami i gotować, cały czas mieszając aż do zgęstnienia budyniu.
Budyń (może być lekko ciepły) wyłożyć na ciasto francuskie, wyrównać. Na budyniu ułożyć jabłka tak aby plasterki zachodziły na siebie. Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem (pozostałe 2 łyżki) a następnie cynamonem.
Piec około 35 minut w temp. 180 stopni.
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić wzdłuż na plasterki.
Połowę śmietanki zagotować w rondelku z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałej śmietance rozpuścić budyń. Śmietankę z budyniem wlać do gotującej się śmietanki z cukrami i gotować, cały czas mieszając aż do zgęstnienia budyniu.
Budyń (może być lekko ciepły) wyłożyć na ciasto francuskie, wyrównać. Na budyniu ułożyć jabłka tak aby plasterki zachodziły na siebie. Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem (pozostałe 2 łyżki) a następnie cynamonem.
Piec około 35 minut w temp. 180 stopni.
Po wyciągnięciu schłodzić przez 2 h w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz