Obserwatorzy

sobota, 19 lipca 2014

TARTA Z MALINAMI


Uwielbiam mrożoną kawę. A co najlepiej nadaje się do takiego trunku ? Zdecydowanie maliny na pysznej, słodkiej masie i spodzie z ciasteczek Oreo. Połączenie wręcz niebiańskie.  Warto skusić się na taki grzeszny deserek.

składniki na spód:
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (u mnie zakupione z Lidla typu Oreo)
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do miseczki i zmiksować za pomocą blendera do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm. Wysypać do niej wcześniej przygotowaną masę, wcisnąć w dno i boki formy, a następnie wyrównać. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.

Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 łyżki żelatyny
Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie za pomocą miksera. Krem powinien być gęsty, jednolity.
Do szklanki wlać 1/4 gorącej wody i dwie łyżki żelatyny, wymieszać. Ostudzoną żelatynę zmiksować z wcześniej przygotowaną masą. 
Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 4 godziny w lodówce. Można tą tartę przygotować dzień wcześniej.

Ponadto:
  • 600 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz