Ostatnio mało czasu mam na pieczenie słodkości z racji praktyk, wirusów i innych obowiązków. Jednak mam zamiar się poprawić i wrócić do formy. Dzisiaj na naszym rodzinnym stole pojawiło się to o to ciasto. Smakiem przypomina tradycyjną szarlotkę, choć moim zdaniem ciasto tutaj jest bardziej suche. Polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z jabłkami J
Składniki na ciasto:
· 3 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka cukru pudru
· 200 g margaryny Kasia
· 4 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka rumu
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i wlać rum. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Następnie wlać masę jajeczną. Ciasto ugniatamy aż będzie elastyczna. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Składniki na masę:
· 1,5 kg jabłek (antonówek)
· Szklanka cukru
· 2 łyżki kaszy manny
· 1 czubata łyżka cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczki. Gotowe jabłka przełożyć na patelnie i przy niewielkiej ilości wody smażyć tak aby potem ta woda odparowała. Dodać Cynamon, kaszkę manną, cukier i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto z lodówki podzielić na pół. Pierwsze ciasto rozwałkować i jednym plackiem wylepić spód i boki formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, wygładzić i przykryć drugim plackiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnia ( 180 stopni) na ok.40-50 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz