Obserwatorzy

sobota, 27 lipca 2013

MUFFINKI BRZOSKWINIOWE Z MASCARPONE

 
Jedne z lepszych muffinek jakie jadłam. Są bardzo wilgotne, a kawałki brzoskwiń w środu dodają im smaku. Ich plusem jest fakt, że nie wysychają na następny dzień. Idealnie nadają się na piknik rodzinny w te upalne dni :)
 
Składniki na 16 muffinek:
 300g mąki pszennej
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 płaska łyżeczka sody
  •  1 jajko
  •  250g jogurtu naturalnego
  •  80ml oleju
  •  150g cukru
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  •  350g brzoskwiń
  •  serek mascarpone  
  • W jednej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.

    Brzoskwinie pokroić na kawałeczki, a następnie przełożyć do miseczki z mąką. Wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników).

    Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

    Dodatkowo: w każdej przygotowanej muffince zrobić dziurkę i nałożyć pół łyżeczki serka mascarpone.

    Piec w temperaturze 160oC przez 20 minut.

    Smacznego:)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz