Obserwatorzy

wtorek, 24 września 2013

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z POLENTĄ I ŻURAWINĄ



Pyszne, pachnące ciasteczka z dodatkiem żurawiny. Polecam je wszystkim łasuchą. Są to ciasteczka, które idealnie nadają się do szkoły, by włożyć dzieciom do plecaka. Przepis wzięłam od Dorotki i jak zwykle nie zawiodłam się J

Składniki na 2 blaszki ciastek:
·                          120 g masła, w temperaturze pokojowej
·                          pół szklanki drobnego cukru do wypieków
·                          1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
·                          szczypta soli
·                          2 duże żółtka
·                          ½ szklanki mąki kukurydzianej (żółtej, polenty)
·                          1 ¼ szklanki mąki pszennej
·                          2/3 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynków)

Masło włożyć do misy miksera i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać cukier, dalej ucierając. Dodać skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksować. Dodać obie mąki, zmiksować na gładką masę. Dodać żurawinę, zmiksować.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 - 15 minut, do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz