Obserwatorzy

niedziela, 9 czerwca 2013

TRADYCYJNA BABKA MARMURKOWA


Pyszna, wilgotna, łatwa do zrobienia. To chyba najlepsze określenia tej babki. Podczas pieczenia jest niesamowity zapach. Jak każda babka idealnie nadaje się do kawki. Także uciekam się nią rozkoszować :D
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć tak godzinę wcześniej z lodówki.

W osobnej misce przesiać mąkę i proszek i wymieszać z solą.

w Drugiej misce, masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.

Poczekać do całkowitego ostudzenia ciasta bo inaczej będzie zakalec lub ciasto nie będzie chciała nam swobodnie wysunąć się z formy.

Smacznego :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz