Sernik ten jest bardzo łatwy do zrobienia i wbrew pozorom wcale nie jest za słodki. Jego atutem jest też to, że jest on bardzo lekki. Robiłam go pierwszy raz ale już wiem, że nie ostatni !!!
Składniki na spód:
- 150 g krakersów solonych
- 2 łyżki masła
Krakersy rozdrabniamy blenderem i dodajemy masło, aż otrzymamy jednolitą masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę z krakersów, dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu do sernika
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 5 jajek
- 100 g masła (KASIA)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
WAŻNE ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIAŁY TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
Do miski wkładamy masło, cukier puder, 2/3 puszki masy kajmakowej i ucieramy na gładką masę.
Kolejno dodajemy po jednym jajku, porcji sera i mąki.
Dokładnie łączymy składniki ale nie miksujemy zbyt długo.
Masę serową przekładamy na spód z krakersów, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
Ważne - sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej z orzechami (u mnie Milka)
- 1/3 puszki kajmakowej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
Czekoladę kruszymy z orzechami na drobniejsze i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na sam koniec dodając 2 łyżki mleka i energicznie mieszamy do połączenia.
Puszkę z 1/3 masy kajmakowej wkładamy do garnuszka z wodą. Gotujemy chwile a następnie dodajemy 2 łyżki mleka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ponownie mieszamy żeby nie było grudek.
Tak przygotowanymi polewami dekorujemy wierzch sernika.
Ciasto schładzamy w lodówce (najlepiej na całą noc).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz