Obserwatorzy

sobota, 17 października 2015

SZARLOTKA TATRZAŃSKA


Jestem wielką fanką ciast z jabłkami. Pochłaniam je w każdej postaci, czy to tarty, czy szarlotka czy też inny jabłeczniki. Ciasta te idealnie pasują do klimatu jesiennego :)

Składniki na ciasto:

  •  3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (najlepsza Szczecińska)
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnej margaryny KASIA
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • ok. 3 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cynamonu (wedle uznania)
  • 1/2 soku z cytryny
  • 16 g cukru waniliowego



    Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem. Dodać margarynę (pokroić ją na kawałki). 
    Kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Całość zagnieść na gadką masę.

    Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
    W tym czasie drugą część ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25/35 cm. Ciasto dokładnie nakłuć. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Jabłka obrać i pokroić w plastry a następnie skropić cytryną. Zasypać je cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Bardzo delikatnie wymieszać.

    Plastry ułożyć na podpieczonym spodzie.

    Na wierzch utrzeć (na dużych oczkach) wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki.

    Włożyć tak przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.

    Jeszcze ciepły jabłecznik posypać cukrem pudrem :)

    Smacznego !

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz