Obserwatorzy

sobota, 17 października 2015

SZARLOTKA TATRZAŃSKA


Jestem wielką fanką ciast z jabłkami. Pochłaniam je w każdej postaci, czy to tarty, czy szarlotka czy też inny jabłeczniki. Ciasta te idealnie pasują do klimatu jesiennego :)

Składniki na ciasto:

  •  3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (najlepsza Szczecińska)
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnej margaryny KASIA
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • ok. 3 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cynamonu (wedle uznania)
  • 1/2 soku z cytryny
  • 16 g cukru waniliowego



    Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem. Dodać margarynę (pokroić ją na kawałki). 
    Kolejno dodawać żółtka i śmietanę. Całość zagnieść na gadką masę.

    Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
    W tym czasie drugą część ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25/35 cm. Ciasto dokładnie nakłuć. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Jabłka obrać i pokroić w plastry a następnie skropić cytryną. Zasypać je cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Bardzo delikatnie wymieszać.

    Plastry ułożyć na podpieczonym spodzie.

    Na wierzch utrzeć (na dużych oczkach) wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki.

    Włożyć tak przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.

    Jeszcze ciepły jabłecznik posypać cukrem pudrem :)

    Smacznego !

    czwartek, 15 października 2015

    CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM


    Ostatnio wzięła mnie chętka na robienie ciasteczek, które są świetnym dodatkiem zarówno do kawy jak i jako smakołyk dla dziecka do szkoły. 
    Sama nie jestem fanką jedzenia ciastek ale te naprawdę mi smakują i są godne polecenia :)

    Składniki:

    • 125 g margaryny KASIA
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 szklanki płatków owsianych
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka miodu
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki ziaren słonecznika

    Masło rozpuścić w garnku i zostawić do ostygnięcia.
    Do miski wsypać płatki, mąkę, cukier, proszek i wymieszać.
    Dodać rozpuszczony  tłuszcz, jajka i miód. Całość wymieszać rękami a następnie uformować rękami kulki wielkości dużego orzecha (co jakiś czas przemywać ręce - wtedy ciasto nie lepi się do rąk).
    Gotowe  kulki kłaść w odstępach na blaszce do pieczenia. Za pomocą  łyżki spłaszczyć kulki.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i  piec przez ok. 15-20 minut.
    Ciastka zrobią się bardziej płaskie ale szersze i ciemniejsze.
    Po wyjęciu na początku będą trochę miękkie ale jak ostygną to stwardnieją.

    Smacznego :)