Obserwatorzy

poniedziałek, 13 października 2014

SERNIK OREO


Jesień za oknem, a więc jest to mój czas na pieczenia serników na ciepło. Uwielbiam je bo nadają się na każdą okazję. Dzisiaj chciałam przede wszystkim zrobić przyjemność moim chłopakom którzy są fanami ciastek Oreo. Przepis jest niesamowity. Przeplatają się tam różne smaki. Czuje się smak ciastek, pysznej masy sernikowej oraz puszystej śmietanki a całość dopełnia kawałek ciasteczka Oreo. Poezja :)

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek Oreo ( bez masy)
  • 50 g margaryny Kasia 
Do miski włożyć ciasteczka (bez masy) i rozdrobnić je blenderem. W garnuszku roztopić masło i dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć przygotowaną masę ciasteczkową do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie ubić łyżką, aby było równo. 
Ciasto podpiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 5 minut. Po ty czasie wyciągnąć formę i ostudzić.

Składniki na masę serową:
  • 800 g twarogu w wiaderku ( u mnie Pilos)
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Masę serową przełożyć do miski, dodać wszystkie cukry i zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i również zmiksować. Kolejno dodawać po jednym jajku i ostrożnie miksować tylko do połączenia składników. 
Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej podpieczonego spodu. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temp. 180 stopni.

Po tym czasie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gdy sernik wystygnie, wkładamy do lodówki na 6 h (najlepiej na całą noc).

Składniki na wierzch sernika:
  • 400 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka sztuk ciastek Oreo
  • 1 łyżeczka żelatyny
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Do niewielkiej ilości ciepłej wody dodajemy żelatynę. Wlewamy ją (nie ciepłą) do przygotowanej śmietany.
Nakładamy śmietanę na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie układamy wg uznania ciasteczka Oreo.

Smacznego !