Obserwatorzy

poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ



Znalazłam bardzo fajny przepis i już wiem, że na stałe zagości na moim stole. Jest to połączenie trzech niezwykłych smaków. Dół ciasta przypomina masę piernikową, konfitury nadają słodyczy a na samym końcu możemy delektować się delikatną pianką. Poezja !!!

Składniki na ciasto:
·         1 tabliczka czekolady mlecznej
·         50 ml mleka
·         100g mąki
·         3 jajka
·         150g  szklanki cukru kryształu
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 20x35 cm. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.


Składniki na masę:
·         400 ml mleka
·         1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
·         1 śmietana 30% (330ml)
·         1 łyżka cukru pudru
·         cukier waniliowy  (16g)
·         3 łyżeczki żelatyny
·          1/3 szklanki mleka


Dodatkowo:
·         1 słoik konfitury wiśniowej (250 ml)
·         Wiórki kokosowe

Żelatynę wsypać do gorącego mleka i mieszać do rozpuszczenia. Budyń ugotować i gorący wymieszać z żelatyną, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksować z budyniem.  
Wcześniej przygotowane ciasto czekoladowe wysmarować gęsto konfiturą wiśniową.
Następnie nałożyć masę.
Na samym końcu posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).

 Smacznego :)

niedziela, 3 listopada 2013

CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI


Pyszne, miękkie, wilgotne i niezwykle pachnie. Tak najlepiej można opisać ciasto z dynią i orzechami. Jest bardzo proste i idealnie nadaje się na jesienne wieczory przy kawie.  Sam smak dyni nie jest bardzo wyczuwalny, za to wszystkie składniki razem, tworzą wyjątkowe  połączenie. Bardzo polecam !

Składniki na ciasto:
·         240g mąki
·         szczypta soli
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         ok. 1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
·         ½ łyżeczki imbiru w proszku
·         2 łyżeczki cynamonu
·         2 łyżeczki przyprawy korzennej
·         100g masła w temp. pokojowej
·         150g jasnego muscovado
·         2 duże jaja
·         200ml puree dyniowego*
·         ok. 100g wyłuskanych orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C. Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 22cm – wysmarować masłem i oprószyć delikatnie bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszać gałkę muszkatołową, imbir, przyprawę korzenną i cynamon.
Masło utrzeć z muscovado na puszystą masę. Cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, a następnie puree dyniowe. Dodać mąkę z przyprawami i utrzeć do gładkości. Na koniec wmieszać grubo posiekane orzechy.
Przelać surowe ciasto do formy. Piec ok. 30-40 min, na funkcji termoobieg do tzw. suchego patyczka.

Smacznego !

PUREE DYNIOWE

W tym roku pierwszy raz robiłam ciasto dyniowe. Jednym ze składników było puree dyniowe, którego nie miałam a więc musiałam sama zrobić. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Składniki na puree:
·         1 mała dynia
·         2 łyżki wody

Dynie obieramy, łyżką usuwamy miąższ i pestki. Kroimy na kosteczki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i dusimy. Należy często mieszać do momentu, aż dynia zmięknie.
Bardzo ważne żeby woda dobrze odparowała.
Kiedy dynia jest już miękka, miksujemy ją blenderem na papkę.

I gotowe !


sobota, 2 listopada 2013

A'LA TARTA Z JABŁKAMI

Bardzo aromatyczne ciasto jabłkowe. Pierwszy raz go spróbowałam u koleżanki i od razu poprosiłam o przepis. Oczywiście musiałam, choć trochę coś pozmieniać i efekt jest świetny. Polecam go wszystkim i na każdą okazję.

Składniki na ciasto:
·         160g mąki pszennej
·         70g maki pszennej razowej
·         3 łyżki cukru
·         1 łyżeczka cukru wanilinowego
·         szczypta soli
·         140g schłodzonego masła
·         2 jajka

W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiać na 180oC na funkcji termoobieg.

Składniki na nadzienie:

·         4-5 jabłek
·         1 łyżka jasnego brązowego cukru
·         1 łyżka cynamonu
·         1 łyżka mąki

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm na papierze do pieczenia. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm.

Ciasto przełożyć na blachę. Jabłka poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni.

Dodatkowo:
·         cukier puder do posypania

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.