Obserwatorzy

sobota, 28 września 2013

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI LEŚNYMI



Specjalny sernik na specjalne okazje jak np.  spotkanie z przyjaciółmi. Lekki i bardzo smacznyJ Gorąco polecam.

Składniki na spód:
·         120 g ciastek digestive lub zbożowych
·         50 g margaryny Kasia
·         1 łyżka cukru pudru
·         2 łyżeczki kakao

Ciasto pokruszyć Benderem. Masło roztopić w garnku i dodać do ciastek. Wsypać resztę składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem.
Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy sernikowej.

Składniki na masę sernikową:
·         500 g serka na serniki
·         150 g serka mascarpone
·         1 łyżeczka aromatu waniliowego
·         1 łyżka budyniu waniliowego
·         Pół szklanki cukru pudru
·         200 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
·         3 jajka

Dodatkowo:
·         Owoce leśne

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować.
Gotową masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
Na wierzch wsypać owoce leśne (mogą być mrożone).

Do rozgrzanego piekarnika na spód wsadzić naczynie żaroodporne z wodą.
Piec sernik na początku 15 minut w temp. 180 stopni, potem przez 40 minut w temp. 150 stopni.
Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin (najlepiej przez całą noc).

Smacznego J

wtorek, 24 września 2013

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z POLENTĄ I ŻURAWINĄ



Pyszne, pachnące ciasteczka z dodatkiem żurawiny. Polecam je wszystkim łasuchą. Są to ciasteczka, które idealnie nadają się do szkoły, by włożyć dzieciom do plecaka. Przepis wzięłam od Dorotki i jak zwykle nie zawiodłam się J

Składniki na 2 blaszki ciastek:
·                          120 g masła, w temperaturze pokojowej
·                          pół szklanki drobnego cukru do wypieków
·                          1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
·                          szczypta soli
·                          2 duże żółtka
·                          ½ szklanki mąki kukurydzianej (żółtej, polenty)
·                          1 ¼ szklanki mąki pszennej
·                          2/3 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynków)

Masło włożyć do misy miksera i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać cukier, dalej ucierając. Dodać skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksować. Dodać obie mąki, zmiksować na gładką masę. Dodać żurawinę, zmiksować.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 - 15 minut, do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.

Smacznego :)



sobota, 21 września 2013

A'LA SZARLOTKA



Ostatnio mało czasu mam na pieczenie słodkości z racji praktyk, wirusów i innych obowiązków. Jednak mam zamiar się poprawić i wrócić do formy. Dzisiaj na naszym rodzinnym stole pojawiło się to o to ciasto. Smakiem przypomina tradycyjną szarlotkę, choć moim zdaniem ciasto tutaj jest bardziej suche. Polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z jabłkami J

Składniki na ciasto:
·        3 szklanki mąki pszennej
·        1 szklanka cukru pudru
·        200 g margaryny Kasia
·        4 jajka
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 łyżka rumu

Do miski wbić jajka, wsypać cukier i wlać rum. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Następnie wlać masę jajeczną. Ciasto ugniatamy aż będzie elastyczna. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Składniki na masę:
·        1,5 kg jabłek (antonówek)
·        Szklanka cukru
·        2 łyżki kaszy manny
·        1 czubata łyżka cynamonu

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczki. Gotowe jabłka przełożyć na patelnie i przy niewielkiej ilości wody smażyć tak aby potem ta woda odparowała. Dodać Cynamon, kaszkę manną, cukier i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto z lodówki podzielić na pół. Pierwsze ciasto rozwałkować i jednym plackiem wylepić spód i boki formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, wygładzić i przykryć drugim plackiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnia ( 180 stopni) na ok.40-50 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego J