Obserwatorzy

sobota, 27 lipca 2013

MUFFINKI BRZOSKWINIOWE Z MASCARPONE

 
Jedne z lepszych muffinek jakie jadłam. Są bardzo wilgotne, a kawałki brzoskwiń w środu dodają im smaku. Ich plusem jest fakt, że nie wysychają na następny dzień. Idealnie nadają się na piknik rodzinny w te upalne dni :)
 
Składniki na 16 muffinek:
 300g mąki pszennej
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 płaska łyżeczka sody
  •  1 jajko
  •  250g jogurtu naturalnego
  •  80ml oleju
  •  150g cukru
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  •  350g brzoskwiń
  •  serek mascarpone  
  • W jednej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.

    Brzoskwinie pokroić na kawałeczki, a następnie przełożyć do miseczki z mąką. Wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników).

    Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

    Dodatkowo: w każdej przygotowanej muffince zrobić dziurkę i nałożyć pół łyżeczki serka mascarpone.

    Piec w temperaturze 160oC przez 20 minut.

    Smacznego:)



    czwartek, 11 lipca 2013

    SEROWE OPONKI


    Proste, szybkie i dzięki wódce mało tłuste. Robiłam je pierwszy raz i stwierdzam, że tego przepisu nie da się zepsuć :D Najbardziej zachwycony był mój mąż, który się w nich dosłownie zakochał. Bardzo polecam !!!

    Składniki:
    ● 500 g mąki pszennej
    ● 500 g zmielonego twarogu (na sernik z wiaderka)
    ● 1 jajko
    ● 2 żółtka
    ● 2 łyżki gęstej śmietany
    ● 1 łyżka margaryny ( u mnie KASIA)
    ● 4 łyżki cukru
    ● 1 łyżeczka sody
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki wódki

    Dodatkowo:
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder do posypania

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodawać resztę składników. Ciasto wyrabiamy rękami, następnie wyłożyć gotowe ciasto na blat podsypany mąką.
    Rozładować ciasto na grubość 2 cm i wycinać krążki.
    Na rozgrzany olej wrzucać oponki. Trzymać się zarumienią z każdej strony. Układać na papierowych ręcznikach aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
    Ostudzone opoki posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)






    poniedziałek, 8 lipca 2013

    TARTA BUDYNIOWA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

    Sezon truskawkowy trwa :) Ciasto jest słodkie ale bardzo dobre. Piekłam je u rodziców więc trochę mi się przypiekło. Nie znam możliwości mamusiowego piekarnika ale i tak wyszło genialnie i zniknęło ze stołu w dosłownie 10 minut. Radość dla mojego serca <3


    Składniki na kruchy spód:
    • 1 duże żółtko
    • 2 łyżeczki zimnej wody
    • 155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
    • 50 g drobnego cukru
    • szczypta soli
    • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
    Składniki na kruchy spód wyrobić najpierw za pomocą miksera, później ugniatać jeszcze rękami.  Zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec minut, do lekkiego zbrązowienia spodu (nie za długo bo ciasto będzie zbyt twarde).

    Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
    • 2 duże jajka
    • 275 g kwaśnej śmietany 18%
    • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • szczypta soli
    Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
    Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie truskawki).
    Piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Smacznego :)

    wtorek, 2 lipca 2013

    CIASTO MARCHEWKOWE



    Ciasto pyszne, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis porwałam kiedyś mojej kuzynce i od tego momentu jest numerem jeden w naszej rodzinie. Ciasto jest bardzo wilgotne i choć wyglądem nie zachwyca to smak ma obłędny :D

    Składniki na ciasto:
    • 1,5 szklanki cukru
    • 4 jajka
    • 1 szklanka oleju
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 duże marchewki
    Cukier utrzyj na gładką masę razem z jajkami. Następnie dodaj powoli olej.
    Gdy nam się wszystko połączy dodajemy stopniowo mąkę. Kolejno wsypujemy cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

    Teraz należy zetrzeć marchewkę na najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy ją do gotowej masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.  Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita.
    Całość przelewamy do formy o średnicy 24/28 cm

    Wkładamy do nagrzanego piernika i pieczemy w 180 stopniach  przez 30-40 minut do suchego patyczka.

    Polewa:
    •   2 łyżki masła
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżka mleka
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy mleko i chwile mieszamy na mniejszym ogniu.

    Gotową polewę nakładamy na upieczone, ostudzone ciasto.

    Smacznego :)